Традиційний Тиждень молитов за єдність християн триває з 18 до 26 січня 2014 року. Цьогоріч матеріали для Тижня молитов за єдність християн приготували християни Канади, зокрема, Канадська Рада Церков, що відзначає своє 70-річчя та об’єднує 24 конфесії цієї країни.

Молитва за єдність християн у нашій єпархії пройшла цього року в катедральному соборі Петра і Павла у м.Чорткові. Комісія у справі єдності між християнами Бучацької єпархії запросила на цю зустріч представників всіх християнських конфесій міста Чорткова: УПЦ КП, УАПЦ, УПЦ МП, РКЦ, ХВЄ та УГКЦ. На молитву прийшли греко-католицькі та римо-католицькі священики а також служителі церкви євангельської. Богослужіння очолив єпарх Бучацький владика Димитрій Григорак. На закінчення зустрічі представники церков звернулись із словами привітань до присутніх людей у храмі.

Голова комісії у справах єдності о. Руслан нагадав про потребу цієї молитви, яка існує у Католицькій церкві вже півстоліття. Ця молитва можлива лише між християнами, які визнають існування Трьох Божих Осіб (Отця, Сина і Святого Духа), вірять у божественну і людську природу Ісуса Христа, та є охрещеними в ім’я Пресвятої Тройці.

Священик від РКЦ о. Ярослав зауважив, що цьогорічне гасло молитви за єність між християнами звучить за словами апостола Павла: Чи ж Христос поділився? (1 Кор. 1:1-17).

Пан Андрій, пресвітер ХВЄ, зазначив у своєму виступі про щиру молитву за український народ, за його об’єднання принаймні щодо його проблем у порушенні прав людини та загрози свободи громадян.

Владика Дмитро дуже доречно підкреслив, що Тіло Христове, тобто Церква, залишається одною, як суцільно тканий хитон Ісуса, але, на жаль, до нині є поділеним, роздертим між конфесіями, тому лише Богові відомо, коли знову це Тіло об’єднається, але це також залежить від кожного з нас.

На сайті екуменічної комісії УГКЦ (http://ecumenism.com.ua/news/965/) йдеться про кілька  важливих аспектів, одним з яких є твердження: «якщо ми сприймаємо наше розділення між християнами як довершений факт, спокійно та смиренно стверджуємо, що Христос поділився – то це насправді велике непорозуміння та нерозуміння заповідей Ісуса Христа!».

Сподіваємося, що молитва за єдність християн принесе позитивні зрушення у міжконфесійному діалозі нашої єпархії та відкриє нові шляхи до певної співпраці між вірними різних церков.

Голова комісії у справі єдності між християнами
Бучацької єпархії о. д-р Руслан Корнят

Молитва за єдність християн у Бучацькій єпархії https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User