Що маємо знати про храм і богослужіння? Обряд Таїнства Миропомазання

Обряд Таїнства Миропомазання звершується відразу після Хрещення. Після молитви «Царю небесний…», слідує Мирна єктенія, в якій священик від імені вірних просить у Господа такими словами:

  • «Щоб помазанням всесвятого, добродійного і вседовершуючого мира подалась ново просвітленому слузі (слугині) Божому (ім’я) божественна сила на перемогу і знищення всіх ворожих диявольських підступів і нападів, що походять чи то від тіла, чи від світу»;
  • «Щоб був він (вона) хоробрим і переможним подвижником Христа Бога нашого…»;
  • «Щоб був він (вона) твердим, і міцним, і непохитним у православній вірі, любові й надії…»;
  • «Щоб він (вона) завжди хотів зі сміливістю, без страху і не соромлячись визнавати перед усіма ім’я Христа Бога нашого, і ради Нього страждати, і з любов’ю вмерти…»;
  • «Щоб він (вона) зростав у всіх чеснотах і мав успіхи у заповідях Христа Бога нашого…»;
  • «Щоб спасенним страхом у чистоті і правді душу його (її) зберегти…»;
  • «Щоб він (вона) дозрів у людину досконалу в міру росту повноти Христової».

Потім священик зі словами «Печать дару Духа Святого» помазує навхрест святим миром на чолі, очах, ніздрях, устах, вухах, на грудях, руках і ногах. Таке помазання при одночасному промовлянні слів саме і є головним обрядом Таїнства Миропомазання.

Після помазання співці співають прокімен «Господь – просвічення моє, і Спаситель мій, кого убоюся». Потім читають Апостола і Євангеліє про встановлення Таїнства Хрещення, перед яким співають: «Ви, що в Христа хрестилися, у Христа зодягнулися». Після Євангелії священик благословить голову миропомазаного і в Сугубій єктенії молить Бога, щоб утримав його в чистій вірі і чесноті, а також читає окремі прошення за хресних батьків.

Через Таїнство Миропомазання людина отримує такі дари Святого Духа: мудрість, розум, раду, кріпость, знання, побожність, страх Божий. Без цих дарів було б дуже важко провадити християнське життя. Вони допомагають християнинові здобувати те, що називаємо християнськими чеснотами. Хто їх має, провадить життя легко, хто ж їх не має, тому тяжко в житті боротися й осягнути спасіння.

Таїнство Миропомазання подібне до природної дії олії, яка робить тіло м’яким і гнучким, сильним і витривалим. Так само це Таїнство робить душу сильною і витривалою у християнському житті. Бальзам зберігає тіло від розкладання і видає приємний запах. Подібно і святе миро через Таїнство Миропомазання витворює у нас дух лагідності, збільшує нашу любов до Бога і до ближніх, просвічує наш розум, скріплює нашу волю, оберігає нашу душу від гріховності і наповнює нас солодким запахом християнських чеснот. 

о.  Мирослав Думич
доктор літургійного богослов’я

Що маємо знати про храм і богослужіння? Обряд Таїнства Миропомазання https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User