Конференція

5 травня 2016 р. Б у приміщенні філософсько-богословського факультету УКУ відбулася науково-практична конференцію на тему “Октоїх як частина літургійної духовности Церкви”. Конференцію організувала Партіарша літургійна комісія УГКЦ. Співорганізатором конференції також була кафедра літургійного богослов’я УКУ.

Учасників конференції привітав ректор УКУ о. д-р Богдан Прах, наголосивши, що кожна поява літургійної книги – це велике свято.

Владика Венедикт, який відкривав конференцію “Октоїх як частина літургійної духовості Церкви” звернув увагу, що ця книга видається нам далекою і поважною, окрасою бібліотеки богослова. “Проте ми мало її знаємо і не усвідомлюємо, що це одна з книг, за допомогою яких наші попередники прямували до святості. Нам мало віриться, що цей “Октоїх” є добрим знаряддям, щоб освячуватися і пізнавати Бога. Октоїх – це не лише історичний матеріал і джерело написання дисертацій, – наголосив владика Венедикт, а передусім це досвід Бога, який людина намагалася передати через слова. Так, доторкаючись цих текстів – доторкаємося Бога, який за ними стоїть.”

У катехизмі нашої церкви, коли мова йде про тижневе коло богослужінь, зазначається зокрема й таке:

Традиція церковного співу на вісім гласів випливає з події Пасхи – «Восьмого дня».  Повне «восьмигласся» триває вісім тижнів.  Зібрані воєдино, моління восьми гласів складають книгу під назвою Октоїх.  … із гласів, наче зі щаблів, вибудовується «духовна драбина» між теперішнім часом і Днем Господнього Пришестя.  Щороку спорудження цієї «драбини» розпочинається в Томину неділю й завершується у Квітну. «Пасхальний час» тижневих кіл неначе «оперезує» історичний час і дає нам змогу сприймати все життя у світлі пасхальної радості.

Одним із основних завдань справжньої живої Церкви є удоступнювати вірним молитовні тексти не лише друкуючи їх як літургійною мовою так і перекладами. Проте надрукувати текст і подати його на вживання церковним спільнотам є лише половиною справи. Літургійний текст, для того, щоб бути живою молитвою Церкви, а не просто даниною традиції, потребує постійного переосмислення богословів, істориків, літургістів, фахівців душпастирських дисциплін.

Цьогорічна вже традиційна науково-практична конференція переслідувала саме цю мету. З одного боку, явити нашому духовному світові літургійну книгу «Октоїх», з іншого, дозволити фахівцям сказити своє слово щодо потреб, цінності, але також і проблем літургійного благочестя, втаємниченого у текстах і приписах цієї книги.

Конференція

Представником від Бучацької єпархії був о. Мирослав Думич, доктор літургійного богослов’я, голова літургійної комісії поданої єпархії.

Патріарша літургійна комісія УГКЦ

Конференція "Октоїх як частина літургійної духовості Церкви" https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User