• Чи дозволено хрестити поза храмом? Чи може хрещення відбуватись вдома у вірних?

Оскільки через хрещення особа стає членом Церкви, то в цьому обряді бере участь уся спільнота. Тому в церковних законах читаємо, що: «Хрещення, крім випадку необхідності, слід уділяти в парафіяльній церкві, дотримуючись законних звичаїв. У приватних домах хрещення можна уділяти згідно з приписом партикулярного права або з дозволу місцевого єпарха» (ККСЦ, к. 687).

  • Як підготуватися до Таїнства Хрещення? Що з собою принести до храму?

Якщо охрещуватиметься дорослий, то процес приготування до хрещення досить тривалий; про його перебіг можна довідатися у місцевого пароха. Для охрещення дитини також необхідно заздалегідь звернутися до пароха тієї церкви, до якої належать батьки дитини. В жодному разі не слід приходити одразу з дитиною і майбутніми хресними, не домовившись заздалегідь із місцевим парохом про те, коли і як має відбуватися хрещення і які для цього існують вимоги.

Під час хрещення охрещуваному подають запалену свічку, якщо Таїнство уділяють немовляті, свічку тримають хресні батьки. Свічку можна принести зі собою, а також отримати у храмі. Новохрещеного одягають у білу одіж, яка символізує нове народження. При хрещенні немовлят уживають шмат білого полотна, яке називають «крижмою» і в яке загортають новохрещеного. Це полотно приносять хресні батьки, і щодо цього існують місцеві звичаї, тому корисно про них довідатися заздалегідь.

  • Як хрестять в небезпеці cмерти?

У небезпеці смерти требник (богослужбова книга) приписує новонароджене дитя одразу охрестити, занурюючи в воду (або поливаючи) тричі, мовлячи такі слова: «Хрещається раб Божий (раба Божа) в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа». Якщо небезпека мине, то священик доповнить таке хрещення Таїнствами Миропомазання та Пресвятої Євхаристії.  Того, хто вийшов з дитячого віку, в небезпеці смерти можна охрестити, якщо він якоюсь мірою обізнаний із істинами християнської віри і якимось чином виявив бажання прийняти хрещення (див. ККСЦ, 682 §2).

  • Яким чином має відбуватися хрещення: через занурення чи поливання водою?

       Згідно з традицією перших століть християнства, хрещення відбувається через занурення у воду. Занурення якнайкраще передає суть хрещення – смерть старої грішної людини і нове народження у Христі. Літургійні книги також приписують хрестити через занурення, хоча й допускають хрещення через поливання водою. В останніх століттях цей спосіб хрещення витіснив занурення, але тепер знову існує тенденція відновити втрачену первісну традицію. В інструкції Конгрегації у справах Східних Церков сказано що «обряд повинен бути повним і здійснюватись через занурення» (Інструкція застосування літургійних приписів Кодексу канонів Східних Церков, Рим 1996, с. 46).

о.  Мирослав Думич

доктор літургійного богослов’я

Що маємо знати про храм і богослужіння? Про Таїнство Хрещення https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User