Джерело, що відкриває пізнання Бога

«Не хлібом самим буде жити людина,
але кожним словом,
що походить із уст Божих»
Біблія. Матвія 4:4.

Є різні способи пізнання Бога, Його безмежну Любов і Велич. Одним із доступних способів є читання і дослідження Святого Письма. При соборі Св. Апостолів Петра і Павла м. Чортків більше року діє група з парафіян церкви по читанню і вивченню Біблії, яку провадить священослужитель д-р Мирослав Думич. Заняття проходять один раз у тиждень по вівторках після вечірнього Богослужіння. На даний час групою завершено читання першої книги Мойсея «Буття».

Книга «Буття» відкриває читачеві самий початок створення Богом світу. У першій главі говориться не тільки про порядок Творіння, але Всемогутність і Велич Божу. Кожна деталь Творіння була створена Словом Божим: «І сказав Господь: Хай станеться світло. За шість днів Бог створив Небо і Землю і все, що на ній і шостого дня створив людину за образом і подобою своєю. І були скінчені небо і земля, і все потомство їхнє» Буття 2:1. «І скінчив Бог дня сьомого працю Свою, яку Він чинив. І Він відпочив у дні своїм від усієї праці Своєї, яку був чинив» Буття 2:2.

Господь, створивши землю, передбачив вічне життя для людини в радості і щасті. Але 3 розділ Буття повідомляє про велику трагедію, яка сталася на самому початку існування землі – гріхопадіння Адама і Єви. Ця трагедія змінила весь хід історії на планеті Земля. Бачачи цю проблему Господь завдяки Своїй великій любові не знищив людей, але почав допомагати у їхніх потребах і поневіряннях. Гріх почав швидко діяти у свідомості людей, привівши їх до великого розбещення. У Бутті 6:5 читаємо: «І бачив Господь, що велике розбещення людини на землі, і ввесь нахил думки серця її, тільки зло повсякденно». Тому перший світ був потоплений потопом. При потопі було спасено тільки 8 чоловік: Ной з дружиною і його 3 сини з дружинами. Від Ноя і його синів земля почала заселятися людьми. Гріх продовжував руйнувати людські серця, але Господь шукав серед цих людей тих, хто беріг знання про Бога і такою особистістю в книзі «Буття» представлений Авраам.

Далі до кінця книги описана історія Авраама і його нащадків. Суть життя Авраама в його вірі в Бога і бажання слідувати Його заповідям.

Але Авраам не був без гріха. Гріх Адама і Єви позначився на всіх людських нащадках.

Авраам допускав помилки, але постійно покладав свою надію на вірного Бога. Завдяки вірі Авраам спромігся у столітньому віці народити свого сина Ісаака від Сари. Ісаак теж був вірний Богові і зберіг пізнання про Нього передані, батьком Авраамом.

У Ісаака було два сини: Ісав і Яків. Ісав, будучи народжений першим, не зберіг віри батька, а Яків усім серцем своїм линув до духовних передань Авраама. Впродовж усього життя Яків вчився довіряти Богові і, незважаючи на усі проблеми і життєві труднощі зберіг віру до самого кінця.

Цікаво описана історія одного із синів Якова – Йосипа, його велику вірність Богові навіть у єгипетському рабстві, куди його продали рідні брати. І все це відбулося з нащадками Авраама, щоб Велич і Всемогутність Великого Бога була відкрита не тільки нащадкам його, але й іншим народам, зокрема і Єгипту.

Незважаючи на поневіряння людей на землі, Господь продовжує любити людину і передбачив спасіння для кожного віруючого в Нього: «Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне» Івана 3:16.

Книгу «Буття» у поданій статті розкрито у стислій формі. Пропоную читачеві. Для кращого розуміння прочитати її у Біблії – перша книга «Буття» із п’ятикнижжя Мойсея. Відомо, що досвідчені люди з читання і дослідження Святого Письма радять: краще це робити з родинами, групами, для прикладу, як зроблено у храмі Св. Апп. Петра і Павла в м. Чортків.

З давніх-давен переконаний народ своїми словами каже: «Біблія – криниця невичерпних знань творінь Господніх». А ще побутує така думка: «Якщо Бог не будує – даремно працюють будівничі».

Старанно і свято будуймо Христову віру на Землі: у наших домівках, родинах, навчальних закладах, просто на вулицях – це нам воздастся, нам запишиться. Пам’ятаймо: «Бог є один, що все створив і всім управляє» Катехизм п. 1 із Шести правд віри.

Згадана група парафіян Собору запрошує всіх бажаючих відвідати нашу школу-читання Святого Письма. Тут годину часу можите поспілкуватися з Богом, отримаєте роз’яснення, знання, спокій і ласки від Нього не тільки для себе, але й для свого роду.

Парафіянка Катедри
Св. Верховних Апп. Петра і Павла
м. Чортків
Марія Саврук

Джерело, що відкриває пізнання Бога https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User