Сиропусна неділя: у народі ще говорять, що це неділя прощення. Це означає, що в цю неділю християни просять один в одного прощення за те, що коли-небудь щось поганого зробили чи вчинили.

Як завжди в неділю, на території Чортківського СІЗО у храмі св. Івана Богослова, відправилась Божественна Літургія, яку відправляв о. Андрій Лемчук. На Богослужінні присутні в’язні господарської обслуги, але також мають змогу почути її і інші в’язні – ті, що знаходяться під слідством, бо до камер підведене озвучення. Особлива ця відправа була тим, що після Літургії відбувся чин Всепрощення. Всі присутні у храмі просили прощення один в одного. Цей момент мені особливо запам’ятався, бо я побачив усмішки на обличчях в’язнів, коли вони потискували руки один одному. В такому місці як тюрма побачити усмішку можна не часто.

Крім недільного Богослужіння, як адміністрація, так і ув’язнені мають змогу висповідатися чи поговорити з священиком-капеланом, послухати його проповіді, повчання. Багато ув’язнених навертаються і хочуть справді жити з Богом.

Перша субота Великого Посту: після вечірнього Богослужіння у катедральному соборі ми з отцем пішли до в’язниці. Там разом з в’язнями дивилися фільм «Страсті Христові». Він справив таке велике враження на цих людей, що після закінчення фільму вони не спішили повертатися до камер і просили нас ще неодноразово приходити.

У першу неділю Посту я спостеріг, що в’язні, прийшовши до церкви, стають на коліна і моляться. В їхніх серцях є , крім зла, також багато добра. Приходячи до Церкви вони просять в Бога прощення за те зло, яке вчинили, і сили, щоб перемогти саму схильність до зла. Перед Службою Божою отець просив, щоб всі присутні написали імена свої, своїх рідних та друзів. Ми молилися за них разом з ними. 

Досить недавно отець-капелан попросив мене дякувàти на Літургії. За цей короткий час я побачив, що люди, які перебувають там мають велику потребу в Церкві і в молитві. Те, що на території слідчого ізолятора є церква, багато для них значить. Вважаю, що в цьому місці можна здобути добрий досвід служіння Богові. Я радий, що можу послужити цим людям.

Студент ЧДКА Володимир Равлюк

Тюремне капеланство: декілька спостережень https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User