Повернення до християнської моралі - рятунок нашого майбутнього

«Переживши Революцію гідності, хочемо будувати нову Україну. Хто культурно поводиться, незалежно від віку, цю нову країну активно будує, а хто свідомо старається бути культурною людиною, тішитиметься своєю державою, своїм суспільством довгі роки.  У питаннях виховання дуже активну роль повинні відіграти школи та церкви». (Блаженної пам’яті Любомир Гузар)

На підставі 89-сесії рішення Синоду Єпископів Української Греко-Католицької церкви та на особисте запрошення Преосвященного Владики Дмитрія Григорака, ЧСВВ - Єпископа Бучацького в день пам’яті святого Григорія Чудотворця, 30 листопада 2021 року в стінах єпархіального управління Бучацької Єпархії УГКЦ в м. Чортків відбулась конференція на тему «Щаслива християнська сім’я - запорука успішного майбутнього України».

Дана конференція присвячена обговоренню сучасних викликів та спробам вироблення механізму запобігання тим деструктивним явищам, котрі в нащ час руйнують особистість, сім’ю, суспільство та державу. 

Реальність існування у постмодерному та інформаційному суспільстві, ставить перед особистістю християнина нові виклики.

В сучасному українському суспільстві відбуваються різносторонні структурні зміни, які стосуються, як функціонування соціальних інститутів та спільнот, так і традиційних важелів впливу на особистість.

Сьогодні йде велика боротьба за християнську культуру в Україні. Заперечуючи ролі Християнства, і відтинаючись від християнської культури, ми як християнська країна ризикуємо втратити нашу ідентичність. 

Сьогодні українське суспільство як ніколи потребує нової формації у духовній сфері. Війна на Сході України, а відтак складна ситуація у державі негативно позначається на якості життя її громадянина.

Останні події у світі заставили багато релігій загалом і християнство зокрема не стояти осторонь, а бути активним учасником у вирішенні гострих та актуальних питань.

Саме за християнською Україною – християнське майбутнє Європи! Під таким гаслом відбувалась конференція.

До слова були запрошені авторитетні експерти, освітяни та громадські діячі.

Впродовж конференції доповідачі виступили та представили ряд актуальних тем.

Зокрема, п. Віра Глиняна (освітянин, катехит, вчитель християнської етики) звернула увагу присутніх на важливості християнського виховання молоді, що базується на необхідності відстоювання та закріплення  в освітньому процесі предмету християнської етики.

Зеновій Літинський, як молодіжний лідер (член спільноти «Обнова», молодіжний депутат м. Тернопіль) закцентував увагу на необхідності виховання християнських лідерів та роль молодіжних спільнот для Церкви та Держави.

Роман Слободян (християнський підприємець, спікер руху Щаслива Християнська Сім’я) висвітлив тему соціального служіння та соціального підприємництва, аби кожний українець почувався господарем на своїй землі. А міграційна криза внормувалася, дякуючи співпраці синергії: Церкви та кооперативних рухів.

Юрист, Ольга Коваль ознайомила присутніх відносно юридичних процесів, що стосуються загрози негативному впливу на національне законодавство у випадку відкинення християнських цінностей.

Ірина Драгущак, молодіжна лідерка, (Спільнота Українська Молодь Христові) висвітлила проблематику української християнської ідентичності та гендерної ідеології, а член громадської організації «Рух тверезих Галичан» - Роман Гарасим розповів про необхідність відновлення та популяризацію тверезого способу життя українців.

Участь у конференції взяли також і духовенство та  голови та представники місцевих об’єднаних територіальних громад.

Модерував дану конференцію громадський діяч, крайовий ГО «Скаутсво Європи в Україні», амбасадор руху «Щаслива християнська сім’я» Назар Єременко, який також був спікером конференції та підсумовував виступ усіх діячів.

Ведучий заходу Назар Єременко підкреслив: сьогодні як ніколи громадянське християнське суспільство має бути сміливим та відважним. Називати речі своїми іменами. Гріх – гріхом. Не мовчати на деструктивні процеси та секуляризацію суспільства. Якщо хочемо добра нашим дітям. Родинам. Державі. Маємо просити у Бога ласки про це. Господь благословить Україну якщо чинне законодавство буде відповідати Божим Заповідям.

На завершення Владика Дмитро подякував усім присутнім за запитання, дискусію, діалог та учасники провели спільну молитву у всіх озвучених наміреннях та наш Архиєрей уділив всім Господнє Благословення!

«... майбутність належить до тих народів, у яких подружжя є річчю святою... у таких народів легко знайти лад і силу. Такі народи з елементарною силою здобувають собі добробут». (Митрополит Андрей Шептицький)

Оля Коваль

Повернення до християнської моралі - рятунок нашого майбутнього https://www.buchacheparchy.org.ua/images/2021/02122101.jpg#joomlaImage://local-images/2021/02122101.jpg?width=1151&height=768 Super User