Не випадковість – постійно зустрічати в українських містах, а ще більше у селах багато каплиць, розп’ять і символічних релігійних монументів. Віддавна наш глибокодуховний народ дбав про те, щоб постійно перебувати з Богом, не зважаючи на час і місце. Тому каплички і хрести часто зводили на перехрестях доріг, де висока ймовірність нещасних випадків, або ж на вершинах гір, щоб пригадувати сумнозвісну Голгофу.

У неділю Сліпородженого нове хресне знамено постало і в селі Горішня Вигнанка неподалік Чорткова. Його місія – засвідчити Христову перемогу над смертю і довести, що місце біля хреста – вже освячене, адже незабаром тут має з’явитись храм – ще одна греко-католицька святиня в сакральному ансамблі нашої єпархії. Часто буває так, що будівництво церкви розпочинається разом із формуванням та утвердженням громади. Однак у Горішній Вигнанці все по-іншому, адже громада існувала тут з давніх-давен і територіально належала до парафії Вознесіння Господнього у Чорткові. Тому можна вважати, що історія греко-католицької громади Горішньої Вигнанки є частиною славного минулого Вознесенської парафії, адже у свій час церква разом із навколишніми будівлями вздовж річки Серет належали селу Долішня Вигнанка, яке згодом стало частиною Чорткова. З легалізацією діяльності УГКЦ у церкві Вознесіння Господнього розпочалися Богослужіння. На початку 90-х минулого століття це був єдиний греко-католицький храм міста. Отож відвідували його віряни з усього Чорткова й околиць. Горішня Вигнанка теж була під юрисдикцією цієї парафії, навіть до того часу, коли в місті поставали нові парафії УГКЦ. Відтепер громада села матиме власну дерев’яну церкву-капличку, яку планують перенести з мікрорайону «Синякова», де минулого року освятили новозбудований храм. Ця капличка також уже має свою історію й наповнена молитовним духом. Спершу в ній молилась громада парафії Верховних апостолів Петра і Павла, поки тривало будівництво Катедрального собору. Потім капличка постала на «Синяковій». Тепер служитиме духовним пристановищем для мешканців Горішньої Вигнанки.

Видається, що місце для нової церкви є справді вибране Богом. Тут знаходиться монумент полеглим у Другій світовій війні та школа. Тому в недалекому майбутньому в цій частині села постане своєрідний «Бермудський трикутник», однак у позитивному розумінні, адже поглинатиме віруючих у духовне середовище, де відчувається дивовижна Божа благодать, оживає історична пам'ять і гартується міцний релігійний та патріотичний дух підростаючого покоління.

Чин освячення хреста на місці церкви здійснили синкел у справах мирян о. Володимир Заболотний, єпархіальний канцлер о. Олег Ольховецький, адміністратор нової громади о. Володимир Логуш, парох Церкви Вознесіння Господнього о. Андрій Мельник та прес-секретар єпархії о.-диякон Володимир Білінчук. На посвяті зібралось кілька десятків вірних, котрим, власне, доведеться наполегливо й жертовно працювати для розбудови парафії.

Після посвячення зі словом привітання і настанов звернувся о. Володимир Заболотний, котрий пояснив місце хреста у духовному житті: «В цей день маємо приємність освятити цей хрест, хрест як нашу надію, хрест як знак нашого спасіння». Священик також розтлумачив, чому нова парафія покликана до існування, адже Вигнанська гора для багатьох вірян є справжнім випробуванням фізичних можливостей: не кожному під силу долати кілька кілометрів, щоб дістатись найближчої греко-католицької церкви. Отець-вікарій оптимістично налаштував громаду словами: «Починаємо добру справу».

Біля встановленого хреста відслужили перший Молебень до Пресвятої Богородиці. До присутніх звернувся також о. Володимир Логуш і закликав паству докласти всіх зусиль для розвитку парафії, а також запросив усіх вірян на Молебні, які будуть служити біля хресного знамена.

Кореспондент прес-центру Бучацької єпархії
Віталій Затильний

СПЕРШУ ХРЕСТ, А ЗГОДОМ ЦЕРКВА – ТАК НАРОДЖУЄТЬСЯ НОВА ПАРАФІЯ У ГОРІШНІЙ ВИГНАНЦІ https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User