alt

У неділю, 17 травня 2009 року, при монастирі Чину Святого Василія Великого в м. Бучач, відбулось посвячення та офіційне відкриття 2-ї турбіни гідроелектростанції потужністю 200 kWh (загальна потужність 280 kWh). Реалізація проекту стала можливою насамперед завдяки ідеї о. Івана Майковича, ЧСВВ, економа монастиря, за фінансової підтримки добродійної організації німецьких католиків Реновабіс та Бучацької Єпархії УГКЦ.

Освячення звершив владика Софрон Мудрий ЧСВВ у співслужінні Апостольського Адміністратора Бучацької Єпархії УГКЦ о. Дмитра Григорака ЧСВВ, Протоігумена Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні о. Йоанікія Чверенчука ЧСВВ, директора видавництва Місіонер о. Климентія Стасіва ЧСВВ, о. Макарія Солюка ЧСВВ, о. Терентія Цапчука ЧСВВ, о. Теодозія Крецула ЧСВВ.

alt

На торжество також  прибула делегація з  Німечини, п. Йоаким Зауер Референт країн Східної Європи та Центральної Азії та п. Андрій Кучеренко. Прибули гості з обласної, районної адміністрацій, міська влада, представники різних організацій, добродії та численні гості.

Згідно слів ініціатора проекту електростанція має послужити збереженню природного довкілля, а рівночасно також зробити внесок для підримання функціональності монастиря та його душпастирських і соціальних проектів.

“Даний проект є також першим кроком практичної відповіді Церкви в Україні на виклики сучасної екологічної кризи та свідченням її відповідальності перед Богом за довірені на відповідальне управління природні ресурси, а зрештою і за саму людину, яка стає жертвою виснаження та забруднення довкілля”, - наголосив д-р Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології в доповіді: “Церква та альтернативні джерела енергії”, яка мала місце в рамках відкриття електростанції. Доповідач висловив також надію, що Україна піде шляхом держав, які відмовились від загрози “мирного атому” і сприяють інтенсивному розвитку відновлювальної енергетики та впровадженню новітніх систем енергозбереження, задля збереження природи і кращого майбутнього людей.

Прес-центр Бучацької єпархії УГКЦ

Посвячено Гідроелектростанцію в м. Бучачі https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User