«Не біймося відстоювати правду перед лицем смерті у боротьбі проти гріха», - сказав на проповіді єпископ ординарій Луцької дієцезії Кир Маркіян Трофим’як, який приїхав на храмове свято до чортківської римо-католицької громади. 

9 травня римо-католики вшановували день св. мученика Станіслава, який є патроном чортківського костелу. На празник був запрошений також Апостольський Адміністратор Бучацької єпархії, високопреподобний о. Дмитро Григорак, ЧСВВ.

Єпископ Маркіян Трофим’як, відслужив святкову месу. На проповіді він розповів про св. Станіслава, який для нас має бути прикладом для наслідування у боротьбі з неправдою та гріхом.

За переданням Святий Станіслав народився 26 липня 1036 р., його батьками були Велислав и Маргарита, які походили з лицарського роду Туржинів. Священний сан Станіслав прийняв біля 1060 р., а в 1072 р. його призначення єпископом Кракова було удобрене спочатку королем Болеславом Сміливим, а потім папою Олександром II.

Трагічна смерть св. Станіслава пов’язана с Королем Болеславом, який вів багато численні війни. В час відсутності короля на батьківщині сильно поширився бандитизм и розбій, жінки часто зраджували своїм чоловікам. Піддані благали Болеслава повернуться додому, але він ще декілька місяців провів за межами батьківщини. Тоді лицарі почали таємно залишати  свого короля і повертатися до своїх домівок і сімей.

Коли ж Болеслав повернувся в Польщу, він почав жорстоко карати зрадників, а дітей народжених в грісі приказав убивати. Така поведінка короля викликала стурбованість серед християн. Єпископ Станіслав, взнавши про жорстокість короля, виступив на захист довіреного йому Христового стада. Спочатку він докоряв королю за те, що той відмовляє винним в милосерді, але король продовжував бути невблаганним. Тоді св. Станіслав пішов на крайню міру: він кинув на короля церковну кару, яка виключала його з Церкви Христової і одночасно позбавляла його королівської влади.

Цей героїчний поступок єпископа визвав гнів короля. В часі Святої Меси в храмі св. Михаїла в Кракові король підійшов до єпископа і вдарив його мечем в голову. потім король наказав своїм воякам порубати тіло святого мученика на куски.

В 1963 р. професор Ян Ольбрихт и доктор Мар’ян Кусяк провели експертизу частини мощей св. Станіслава, що знаходяться в скарбниці катедрального собору в Вавелі и прийшли до висновку: святий єпископ загинув приблизно в віці 40 років. На черепі залишились сліди 7 ударів мечем. Найглибша рана має 45 мм в довжину і біля 6 мм в глибину. Удари були нанесені ззаду. Таким чином, тепер передання має наукове підтвердження.

Точна дата смерті св. Станіслава невідома. Краківські літописи називають днем смерті святого 8 травня 1079 р., і саме в цей день в Польщі торжественно згадують св. Станіслава, свого головного небесного заступника.

Храмове свято в костелі оо. Домінікан у м. Чорткові https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User