Хресна дорога, яку часто моляться під час посту, є нагодою для молитви за ненароджених дітей і миттю роздумів над згубним аморальним впливом абортів. Церква сьогодні багато говорить про це велике суспільне лихо і всілякими способами намагається загальмувати його прогрес. Тому останнім часом поширилась практика Хресної дороги ненароджених немовлят. Пройти нею мали змогу й парафіяни церкви св. Архистратига Михаїла і всіх сил безплотних міста Чорткова. Допомогла їм у цьому духовно-мистецька спільнота з Борщівщини на чолі з о. Володимиром Рачковським, парохом греко-католицького храму Преображення Господнього у Хотині. Юні митці: Галина Бибик, Олеся Максимів, Володимир Хархаль та їхній духовний наставник об’єднались не лише для духовної творчості, а, перш за все, для того, щоб через дещо незвичну Хресну дорогу боротись із абортом і відкривати людям очі на моторошну правду про нього, а також доводити, що такі людські дії, як евтаназія і насильство не є правами людини.  Активісти професійно працювали над змістом, піснями та інструментальним супроводом Хресної дороги. Незвичайність і чуттєва пронизливість молитов стацій у тому, що під акорди заспокійливої музики священик читає роздуми ненародженого дитяти та його невидимий діалог з матір’ю. У церкві та, зрештою, і в серцях присутніх звучить відлуння пісень у честь кожної дитини, яка так і не побачила земний світ. Слова дитяти на кожній стації – щирі, справедливі й переконливі та змушують проаналізувати, яким страшним і жорстоким є дітовбивство. Устами душпастиря ненароджене маля кличе: «Батьки не спланували години мого зачаття, але спланували годину моєї смерті».

Після молитви парох Святмихайлівської церкви о. Володимир Логуш, на запрошення котрого активісти завітали в Чортків, подякував організаторам духовно-мистецької акції, а також закликав усіх присутніх подякувати Богові та своїм батькам за дар життя.

Із Хресною дорогою Борщівська творча група вже відвідала Чернівці та планує представити її ще в Кам’янці-Подільському й Чемерівцях, аби таким чином плекати духовність і нести Христову правду на терени Хмельниччини, де нині формується греко-католицька конфесія.

Віталій Затильний

БОРОТИСЬ З АБОРТАМИ – ЧЕРЕЗ ХРЕСНУ ДОРОГУ https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User